Αποσύρουν το λογότυπό τους οι Ολυμπιακοί του Τόκιο έπειτα από το θόρυβο

02-09-2015

Με μια σύντομη ανακοίνωση 33 λέξεων, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ότι αποσύρει τα έως τώρα εμβλήματα των Αγώνων και προσθέτει ότι σύντομα θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις για τα νέα εμβλήματα που θα τα αντικαταστήσουν.

Υπενθυμίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες είχε ενταθεί η πολεμική (σε βαθμό που η διεθνής κοινότητα να μιλά για σκάνδαλο) ενάντια στο λογότυπο που πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από λίγες εβδομάδες, αναφορικά με την ομοιότητά του με το αντίστοιχο λογότυπο του θεάτρου της Λιέγης (που δημιουργήθηκε το 2011). Το ζήτημα ανέκυψε όταν ο δημιουργός του εμβλήματος του θεάτρου, Olivier Debie, διαμαρτυρήθηκε διακρίνοντας την ομοιότητα των σχεδίων και μάλιστα κατέθεσε αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα.

Αν και νομικά (όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η ΔΟΕ) δεν τίθεται ζήτημα, οι Ιάπωνες διοργανωτές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα ηθικής. Αρχικά υποστήριξαν την επιλογή τους και μάλιστα υπήρξε και συνέντευξη τύπου, όπου ο σχεδιαστής του εμβλήματος Kenjiro Sano (του γραφείου Mr Design) παρουσίασε τη δική του πλευρά της ιστορίας. Στη συνέχεια όμως, πήραν την απόφαση να αποσύρουν το λογότυπο και με νέα συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν αργά το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωσαν την απόφασή τους αυτή.

«Κρίνουμε ότι το σωστό είναι να αποσύρουμε το έμβλημα και να ξεκινήσουμε άμεσα την ανάπτυξη νέων εμβλημάτων, ώστε να δώσουμε μια λύση στην κατάσταση που προέκυψε» δήλωσε ο κ. Toshiro Muro, γενικός διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του 2020. Ο δε κυβερνήτης του Τόκιο κ. Yoici Masuzoe συμπλήρωσε «Θέλω από τον κ. Sano μια εξήγηση. Αισθάνομαι ότι μας πρόδωσε».

Screen Shot 2015-09-02 at 09.37.18

“Το είδα αυτό χθες και δυσκολεύομαι να πιστέψω στα μάτια μου”, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook o Olivier Debie

sanjo

O Kenjiro Sano προσπαθεί να δικαιολογηθεί παρουσιάζοντας τη δουλειά του

4 Responses

 • lio

  δεν τρώνε Sano στο japan

 • Eleni

  Κάποιοι λαοί έχουν τσίπα πάντως.
  Φαντάζεστε αντίστοιχο ελληνικό οργανισμό να λέει “συγνώμη, λάθος, πάμε για άλλα;”. Δύσκολο.
  Εδώ πιάνουν ολόκληρο αντιπρόεδρο της βουλής να φοροδιαφεύγει και αντί να πει “όχι δεν το έκανα”, λέει “ναι, αλλά έχει παραγραφεί”

 • elena

  Έχει δει κανείς το λογότυπο της υποψηφιότητας των Ιωαννίνων 2021?
  Δείτε και το λογότυπο της Istanbul 2010..
  Δεν είναι εξίσου προκλητικό? Πολύ περισσότερο αν κανείς ανατρέξει και στην ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων…

 • χχχ

  όχι δεν μοιάζουν καθόλου, άμα ήταν έτσι δεν θα σχεδίαζε κανείς τίποτα αφού όλα μοιάζουν με κάτι.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 28-05-2020 [0]

Διαχείριση σχεδιασμού στην οπτική επικοινωνία το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Χατζηθεοδώρου

ΝΕΑ 20-05-2020 [0]

Oι ελληνικές διακρίσεις στα dieline 2020

ΝΕΑ 18-05-2020 [0]

Παρέμβαση της ΕΓΕΚ στο Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου

ΝΕΑ 05-05-2020 [1]

HackAthens 2020: H Aθήνα μετά

ΝΕΑ 01-05-2020 [0]

Εξαιρετική η ελληνική επίδοση στα European Design Awards 2020

ΝΕΑ 05-04-2020 [0]

To πακέτο ενίσχυσης του Υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνει και τους designer

ΝΕΑ 29-02-2020 [0]

Τρίτο Creative Survey

ΝΕΑ 08-02-2020 [1]

Νέα ιστοσελίδα του Τομέα Branding & Design της ΕΔΕΕ

ΝΕΑ 03-12-2019 [0]

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το Milano Design Film Festival World Tour Greece

ΝΕΑ 26-11-2019 [3]

Νέο επεισόδιο στο μακροχρόνιο σίριαλ της Κοζάνηςdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).