Τι θα κάνει το ΤΑΠ σχετικά με το πρόβλημα στη διαδικτυακή ψηφοφορία

06-02-2012

Τελικά το θέμα με το διαγωνισμό για την ενιαία ταυτότητα των Μνημείων και Μουσείων της Ελλάδας έχει γίνει σήριαλ πολλών επεισοδίων. Μόνο μέσα από το συγκεκριμένο ιστότοπο έχουμε ήδη αφιερώσει έξι καταχωρήσεις (αυτή είναι η έβδομη), ενώ τα σχόλια του κοινού έχουν ξεπεράσει τα 100 (και σαφώς η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζεται και μέσα από άλλες ιστοσελίδες, φόρουμ και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης).
Το τελευταίο πρόβλημα που παρουσιάστηκε αφορά στη διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού, ψηφοφορία που δε θα επηρεάσει μεν την επιλογή του τελικού νικητή, φέρει όμως ένα χρηματικό έπαθλο €1.000 στη λύση που το κοινό θα κρίνει ως πιο δημοφιλή.
Το πρόβλημα είναι ότι οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της ψηφοφορίας δεν πήραν τις κατάλληλες προφυλάξεις, με συνέπεια όποιος το επιθυμεί να μπορεί να ψηφίσει όσες φορές έχει κέφι να το κάνει. Τα αποτελέσματα άρα είναι διαβλητά. Αυτό έγινε αμέσως ορατό με αποτέλεσμα μέσα σε τρεις μέρες (και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) να φαίνεται ότι μόνο για τις τρεις δημοφιλέστερες ως τώρα προτάσεις έχουν ψηφίσει 150.000 άνθρωποι!!!

Από την πλευρά μας επικοινωνήσαμε με τους υπεύθυνους του διαγωνισμού (το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων), οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν ότι η εν λόγω ψηφοφορία πρόκειται να ακυρωθεί.  Αυτό το οποίο δεν έχουν αποφασίσει ακόμα, είναι τι πρόκειται να ακολουθήσει. Αν δηλαδή η ιδέα του “βραβείου κοινού” θα απορριφθεί εξολοκλήρου ή αν θα ξαναγίνει η ψηφοφορία από μηδενική βάση και με σωστότερο προγραμματισμό.
«Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε την ανωνυμία όσων ψηφίζουν» μας δήλωσαν οι υπεύθυνοι. «Πιο πολύ όμως μας ενδιαφέρει να αναδειχθούν ωραίες ιδέες, νέοι άνθρωποι και χρήσιμα και δίκαι αποτελέσματα».
Εν αναμονή λοιπόν επίσημης ανακοίνωσης με περισσότερες λεπτομέρειες, μένουμε στη διαβεβαίωση ότι τα ως τώρα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είναι άκυρα.

Μόνο οι πέντε δημοφιλέστερες συμμετοχές φαίνεται να έχουν συγκεντρώσει 150.000 ψήφους μέσα σε τρεις μέρες...

13 Responses

 • Θεόδωρος Γ.

  συμπτωματικά κι εγώ ψήφισα αυτό που είναι πρώτο

  αν και δεν καταλαβαίνω
  αυτό το σκούρο λαδί

  πάντως τώρα θα είναι άδικο για τον δημιουργό
  αν ακυρώσουν το βραβείο κοινού

 • μυγα&σπαθί

  αιτούμαι να ανακοινωθεί και το όνομα του υπεύθυνου πληροφορικής του ΤΑΠ που ανενδοίαστα ενέκρινε την χρήση αυτής της τεχνολογίας στην εν λόγω ψηφοφορία.

  ο άνθρωπος αυτός αμειβόμενος από το δημόσιο ταμείο δεν εκπληρεί τα καθήκοντά του. είτε αδαείς είτε αργόσχολος μας ζημιώνει.

 • MarkG

  «Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε την ανωνυμία όσων ψηφίζουν»

  ειλικρινα δεν βλεπω το λογο…

 • Κώστας

  Λόγω της δουλειας μου μεχρι και το 2006 ειχα συνεργασια με το ΤΑΠ και ολα αυτα που διαβαζω δεν μου δημιουργουν καθολου εκπληξη….

 • andreas onoma

  ίσως ταιριάζει καλύτερα εδώ το σχόλιό μου. (συγχωρέστε με για την επανάληψη )

  Τελικά ανακοινώθηκε πως ακυρώνεται η έως τώρα ψηφοφορία και θα ανακοινωθεί άλλη διαδικασία.

  Νομίζω είναι η λογική εξέλιξη / απάντηση στην επιστολή του mmkte2012 .

  Τα πράγματα είναι πιο απλά_εάν διαλέξει κάποιος την καλοπροαίρετη ανάλυση:

  -ένας οργανισμός προσπαθεί, αλλά αποδεικνύεται λίγος, να προβάλει την ελληνική δημιουργία και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει τους καλύτερους και φυσικά να τους ανταμείψει + επιπρόσθετα να δώσε την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό με ανησυχίες στο design να εκφραστεί και αυτό

  -ένας συνάδελφος, πιθανόν, εντοπίζει ένα πρόβλημα στην όλη διαδικασία που την καθιστά διαβλητή. τον υποστηρίζει και η Ε.Γ.Ε με επίσημη επιστολή.

  -έρχεται Δευτέρα και ο οργανισμός ανταποκρίνεται άμεσα και “κατεβάζει” την ψηφοφορία.

  Αν περιγράψουμε τόσο επιγραμματικά τα γεγονότα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την εξαιρετική πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με αντίστοιχα παραδείγματα του παρελθόντος.

  Και επειδή δεν είμαστε όλοι το ίδιο καλοπροαίρετοι , θα διευκρινίσω πως δεν έχω καμία σχέση με τον οργανισμό, συμφωνώ με τους συναδέλφους που υποστηρίζουν ότι ο χρόνος ήταν ελάχιστος και επέτρεπε έτσι μόνο σε μεγάλα γραφεία να λάβουν μέρος και επίσης είμαι από αυτούς που πολύ χάρηκαν που βγήκε αυτός ο διαγωνισμός, αρχικά αλλά πολύ απογοητεύτηκαν από τα επιμέρους. Φυσικά θα ήθελα να λάβω μέρος και μακάρι να γίνουν και άλλες τέτοιες προσπάθειες για αντίστοιχα θέματα.

  Εύχομαι από τις προτάσεις η κριτική επιτροπή να αξιοποιήσει την καλύτερη λύση και στην συνέχεια εύχομαι αυτή να υλοποιηθεί.

  χαιρετώ
  Ανδρέας

 • Σωτήρης Μαργελος

  Τι είναι 150.000 στα 11 εκατομμύρια…

 • anonymos2012

  Ελπίζω να μη κατηγορηθούμε όλοι εμείς -που οι προτάσεις μας φαίνονται σε αυτή την εικόνα (10 πρώτα)- ότι συμμετείχαμε στη νοθεία γιατί αυτό δεν είναι αληθές, τουλάχιστον για μένα, αλλά πιστεύω και για άλλους.
  Το πιο πιθανό είναι κάποιος να τα “ανέβαζε” ταυτόχρονα όλα μαζί για να φαίνεται πιο φυσικό το αποτέλεσμα.
  Δεν ξέρω – υποθέτω!

 • No name

  Συμφωνώ με τον anonymos 2012.
  Γιατί και εγώ βρέθηκα στα πρώτα χωρίς να κάνω απολύτως τίποτα.
  Άλλη όρεξη δεν είχα να κάθομαι να ψηφίζω μες την νύχτα τον εαυτό μου.

 • m

  Αν 67000 ψηφοι ειναι φυσιολογικοι σε δυο νύχτες τότε ενημερωνω ότι υπάρχουν τα λεγόμενα σκριπτάκια scripts που αποστέλλουν αυτόματες εντολές. Εννοείται οτι φταινε οι τεχνικοι του ΤΑΠ που οι αφελεις δεν προεβλεψαν οτι οι υποψηφιοι ειναι διατεθιμενοι να χρησιμοποιησουν καθε μέσο για να διακριθουν, και μετα γιατι εχουμε φτασει εδω που εχουμε φτασει. Ελλας το μεγαλειο σου. ειπαμε ρε παιδια δε φταιει ποτε κανεις και εννοειται οτι κανεις δεν ψηφισε ουτε τον εαυτο του….

 • anonymos2012

  @m: Θα σου πρότεινα για να είσαι πιο δίκαιος να πρόσθετες στη φράση σου: …”κάποιοι” υποψήφιοι είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να διακριθούν…
  Άσε που υπάρχει και η περίπτωση ένας τρίτος κακόβουλος να έκανε αυτή τη δουλειά για διάφορους λόγους, αλλά ας μη προχωρήσω άλλο, μην βάζω και άλλα δύσκολα στο τραπέζι…

  Αυτό που κατάλαβα εγώ από αυτή και την προηγούμενη συζήτηση είναι ότι:
  – Όλες οι προτάσεις έιναι χάλια, για τα σκουπίδια, τόταλι καφρίλα.
  – Όλοι οι συμμετέχοντες το μόνο που ξέρουν και αποζητούν είναι η αρπαχτή και τα φράγκα ενώ χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να διακριθούν.
  – Όλοι οι συμμετέχοντες είναι κάφροι, δεν σέβονται την χώρα τους και νόθευσαν τα αποτελέσματα.
  – Ειδικά κάποιοι τόλμησαν και έστειλαν 2 προτάσεις (Αυτό και αν είναι είναι Υβρις!)
  – και πάρα πολλά ακόμα…

  Έλεος πια!

  Ε Λ Ε Ο Σ !

  Ν Τ Ρ Ο Π Η !

 • mmkte2012

  Η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει ανοίξει ξανά με πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας (login, email activation, captcha). Νομίζω ότι η διαδικασία μπορεί πλέον να εξελιχθεί ομαλά.

 • graphic designer 7

  @ mmkte2012
  Και όμως, δυστυχώς, πάλι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να διεξαχθεί ομαλά η ψηφοφορία κοινού, γιατί σου επιτρέπει από το ίδιο IP να ψηφίσεις όσες φορές θέλεις. Εάν φτιάχνεις ψεύτικες διευθύνσεις email (yahoo, gmail κ.λπ.), μπορείς, όρεξη και ώρα να έχεις, να ψηφίζεις ξανά και ξανά από τον ίδιο υπολογιστή… Εγώ έστειλα email στο Υπουργείο Πολιτισμού και τους ενημέρωσα σχετικά…

 • the winner

  και ο νικητής με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο ίδιος!
  τυχαίο?
  μήπως και σείς λάβατε το email που καταλήγει με την επωδό:
  Κάθε ψήφος (sic) μέσα από διαφορετικό e-mail είναι ΘΕΜΙΤΟΣ και ΧΡΗΣΙΜΟΣ.

  αλλά βέβαια μάστορα των γραφικών τεχνών!
  το νόμιμο είναι και ηθικό
  το χρήσιμο και θεμιτό.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 11-09-2020 [0]

Σε τροχιά συνολικού rebranding τα KEΠ

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazer

ΝΕΑ 24-06-2020 [1]

H πρωτοβουλία Designers Act τραβά την προσοχή της ΕΕdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).