Ενέργεια κατά της κατάργησης του τμήματος Γραφιστικής στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών

15-09-2017

Πριν 3 περίπου μήνες εξαγγέλθηκε, διά στόματος του Πρωθυπουργού το φιλόδοξο σχέδιο για την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το οποίο θα προέλθει από την ένωση του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά.
Για να καταστεί αυτό το σχέδιο εφικτό θα απαιτηθούν βέβαια, όπως είναι λογικό, κάποιες θυσίες με σημαντικότερη αυτή της μείωσης των υπαρχόντων Τμημάτων στο μισό μέσω συγχωνεύσεων.
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων των συζητήσεων και των εν γένει εργασιών των εμπλεκόμενων πλευρών, Υπουργείου, Επιτροπής και ομάδων εργασίας των δύο Ιδρυμάτων, στις οποίες δεν συμμετέχει κάποιος εκπρόσωπος του Τμήματος Γραφιστικής, έχει διαφανεί (όπως εξάλλου έχει διαρρεύσει και στον τύπο) πως έχει αποφασισθεί σαν μέρος του γενικότερου σχεδιασμού η κατάργηση της αυτονομίας του Τμήματος Γραφιστικής και η συγχώνευσή του με τα Τμήματα ‘Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών’ και  ‘Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών’ συρρικνώνοντας με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα σπουδών του στο 1/3 αφού καμία συγγένεια δεν υπάρχει μεταξύ των ήδη ισχυόντων προγραμμάτων οδηγώντας με τον τρόπο αυτό στην πλήρη αποδυνάμωση του Τμήματος Γραφιστικής
Ενός τμήματος το οποίο για δεκαετίες συνεχίζει την απρόσκοπτη, ανοδική και επιτυχημένη πορεία του,  και που για τους κάτωθι ισχυρότατους λόγους πρέπει να συνεχίσει την αυτονομία του:
• Είναι το μοναδικό Τμήμα Γραφιστικής/ Graphic Design στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση
• Αναδεικνύεται επί σειρά ετών στις Πανελλαδικές εξετάσεις μεταξύ των πρώτων
• Διαθέτει όλα τα απαραίτητα Ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα Πανεπιστημιακό τμήμα, ολοκληρωμένο πρόγραμμα και εξαιρετικά πολυδιάστατο προπτυχιακό αντίστοιχο με τα αυτόνομα προγράμματα σπουδών Γραφιστικής διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστημίων
• Συμμετέχει στο πρόγραμμα   Erasmus+, από την έναρξη του προγράμματος και μέχρι σήμερα έχει συνάψει πάνω από 50 διμερείς συμφωνίες με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια σε επίπεδο ανταλλαγής φοιτητών,  εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού
• Συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας αξία σε ένα μεγάλο σύνολο προϊόντων και υπηρεσιών. Οι πολλές επιτυχίες των ελληνικών γραφιστικών γραφείων εκτός συνόρων αποτελούν όχι μόνο πηγή υπερηφάνειας, αλλά και απόδειξη της διαρκούς και συνεχιζόμενης προόδου του τομέα αυτού στην Ελλάδα. Στην πρόοδο αυτή έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό και η μακροχρόνια λειτουργία του τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. της Αθήνας.
• Η Γραφιστική αποτελεί διακριτό αντικείμενο στην συνολική διαδικασία δημιουργίας προϊόντων και υπηρεσιών, συμβάλλοντας στην παραγωγική και οικονομική εξέλιξη της χώρας μας. Το πρόγραμμα του τμήματος Γραφιστικής θεραπεύει αντικείμενα όπως το σχεδιασμό (design), την έκφραση και παραγωγή ενός έργου στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας σε τομείς / κατευθύνσεις όπως: Εικονογράφηση (Illustration), Τυπογραφικός Σχεδιασμός (Typographic Design – αφορά στη σχεδίαση γραμματοσειρών και των κειμένων κ.λπ.), Σχεδιασμός έκδοσης (Editorial Design), Εταιρική Επικοινωνία (Corporate Communication Design), Πληροφοριακός Σχεδιασμός (Information Design), Περιβαλλοντικός Γραφιστικός Σχεδιασμός (Environmental Graphic Design), Σχεδιασμός για Κινηματογράφο και Τηλεόραση (Design for Film and Television), Διαδραστικός Σχεδιασμός / Πολυμέσα  (Multimedia / Experience Design), Προωθητικός Σχεδιασμός και Διαφήμιση (Promotional Design and Advertising), Σχεδιασμός Συσκευασίας (Package Design), Συστήματα Σχεδιασμού Εμπορικής Ταυτότητας (Brand and Identity Systems Design), Στρατηγικές (Comprehensive Brand Strategies),  Σχεδιασμός Βιβλίου (Book Design).

Όλα τα ανωτέρω σκιαγραφούν ένα Τμήμα με απόλυτα επιτυχημένη πορεία και αποδεδειγμένη αποδοχή από την Ελληνική κοινωνία που έχει συμβάλλει σημαντικά στην πολυπόθητη και απαραίτητη εξωστρέφεια του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Αθήνας, αποτελώντας έτσι έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές  του Ιδρύματος.
Είναι αδύνατη η συγχώνευση με το αξιολογότατο και επίσης επιτυχημένο Τμήμα της Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών διότι έχουν:
– Διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα
– Απαιτούνται εντελώς διαφορετικές δεξιότητες από τους φοιτούντες
– Εντελώς διαφορετικός τρόπος εισαγωγής στα 3  προς συγχώνευση Τμήματα
– Ελάχιστα ομοειδή μαθήματα
– Πλήρως διαφορετικό περιεχόμενο και προγράμματα σπουδών (ακόμη και τα μαθήματα που έχουν παραπλήσια ονομασία έχουν διαφορετικό περιεχόμενο).
– Διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα όπως προκύπτουν από τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα (ΦΕΚ Α’ 160 – ΠΔ 357/1989 και 294/88) τα οποία ισχύουν επί δεκαετίες.
– Διαφορετικό επαγγελματικό πεδίο και αντικείμενο απασχόλησης.
– Διαφορετικό επιστημονικό πεδίο και ερευνητικό χώρο.

Σε πρώτη φάση καλούμε όλους που πιστεύουν στα παραπάνω επιχειρήματα να δηλώσουν επώνυμα την υποστήριξή τους στη συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ της Αθήνας, ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμοΤο ψήφισμα αυτό θα επιδοθεί στον Υπουργό Παιδείας, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες.

8 Responses

 • ΜΑΡΙΑ ΒΑΡΔΙΟΠΟΥΛΟΥ

  Είμαι απόφοιτος του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και δηλώνω την υποστήριξή μου για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

 • YANNIS FETANIS

  ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΗΣ ΔΑΠ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΩ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ.

 • Κατερίνα Μηνογιάννη

  Υποστηρίζω τη συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ της Αθήνας

 • designmag

  Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας. Υπήρξε ένα πρόβλημα με το σύνδεσμο του ψηφίσματος ο οποίος είναι εδω http://bit.ly/2juFPNC
  Παρακαλώ κάνετε τον κόπο να υπογράψετε και εκεί
  http://bit.ly/2juFPNC

 • Nikolia Grigoraki

  Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και δηλώνω την υποστήριξή μου για τη συνέχιση της λειτουργίας του

 • Adriana Alifragi

  Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και υποστηρίζω τη συνέχιση της λειτουργίας του.

 • stylianaki maria

  Eίμαι απόφοιτη του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και υποστηρίζω τη συνέχισή της λειτουργίας του

 • Θοδωρης

  παιδια εγω τωρα δινω παννεληνιες
  θα μπορω να δηλωσω το τμημα γραφικων τεχνων ναι ή οχι ?Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΆΡΘΡΑ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 04-07-2019 [6]

Το πρόβλημα με τον διαγωνισμό λογοτύπου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 24-11-2018 [0]

Πέντε ημιτελείς γραμματοσειρές του Bauhaus αναβιώνουν ξεπερνώντας τη ναζιστική επιβολή

ΆΡΘΡΑ 11-10-2018 [1]

Σχεδιαστές κρίνουν το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας

ΆΡΘΡΑ 09-05-2018 [2]

Η Ελλαδα απέκτησε (επιτέλους) το δικό της Κέντρο Design

ΆΡΘΡΑ, ΝΕΑ 24-11-2017 [1]

Ενοχλημένο το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου από την παρέμβαση της εκεί Ένωσης Γραφιστών

ΆΡΘΡΑ 29-10-2017 [2]

Θέτοντας ερωτήματα στον Ανοιχτό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΆΡΘΡΑ 11-05-2017 [1]

Καλλιόπη Αποστολίδου: Το να μένεις στάσιμος σκοτώνει το πνεύμα και τη φαντασία

ΆΡΘΡΑ 05-05-2017 [1]

Μ. Μπότης: To ελληνικό design δεν είναι απλά καλό

ΆΡΘΡΑ 13-04-2017 [0]

Απολογισμός για το τρίτο Graphic Stories Cyprusdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).