Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φοιτητών του τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

09-10-2011

Το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου του Τ.Ε.Ι. Λάρισας (με έδρα του τμήματος στην Καρδίτσα) είναι από εκείνες τις εκπαιδευτικές μονάδες που έχουν την τύχη να διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις, κέφι και θέληση για προφορά. Συχνά παρακολουθούμε τις δραστηριότητές του, οι οποίες περιλαμβάνουν από προσκλήσεις εκπαιδευτικών από ξένα ιδρύματα, μέχρι συμμετοχές σε συνέδρια και ημερίδες με θέμα τους το συγκεκριμένο αντικείμενο. Στη χώρα που τίποτα δεν είναι αυτονόητο, μας γεμίζει αισιοδοξία να βλέπουμε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό να ενδιαφέρεται έμπρακτα για την εκπαίδευση των φοιτητών του.
Αφορμή για τα παραπάνω σχόλια υπήρξε ένα δελτίο τύπου που λάβαμε από το εν λόγω τμήμα σχετικά με έρευνα που διεξήγαγε Λάρισας για την καταγραφή των απόψεων, των εντυπώσεων και των προσδοκιών των νεοεισακτέων σπουδαστών του.
Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία των καθηγητών κ.κ. Γ. Μαντάνη και Ι. Παπαδόπουλου, συντάχθηκε ένα, ειδικό για το σκοπό της έρευνας, ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε και συμπληρώθηκε την 3-10-2011 κατά την τελετή υποδοχής των νέων σπουδαστών και σπουδαστριών, κατά το Α.Ε. 2011-2012.
Πολύ ενδιαφέροντα ήταν ορισμένα από τα συμπεράσματα που εξήχθησαν:

  • Ο πραγματικός αριθμός των πρωτοετών είναι περίπου 72 και μάλιστα είναι 50% αγόρια και 50% κορίτσια. Ο παραπάνω αριθμός κρίνεται ιδανικός για το Τμήμα, από καθαρά εκπαιδευτική άποψη.
  • Το 80% προέρχεται από δημόσια ενιαία Λύκεια, το 14% από ΕΠΑΛ, το 3% από ιδιωτικά και 3% από Τεχνικά Λύκεια.
  • Με βάση την επιλογή τους στο μηχανογραφικό, το 65% των σπουδαστών είχαν το Τμήμα στις 3 πρώτες επιλογές τους· ένα πολύ ποιοτικό χαρακτηριστικό. Όσοι δηλ. γνώριζαν καλά το Τμήμα, το δήλωσαν γιατί αυτό το αντικείμενο επιθυμούν να σπουδάσουν.
  • Όσον αφορά την καταγωγή των νεοεισακτέων (μόνιμη κατοικία της οικογένειας), το 20% προέρχεται από τις πόλεις Αθήνα-Πειραιάς-Θεσσαλονίκη, το 37% από τη Θεσσαλία (νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας & Μαγνησίας) και το υπόλοιπο 43% από άλλες περιοχές· όπως Αίγινα, Δράμα, Δωδεκάνησα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κορινθία, Κιλκίς, Κοζάνη, Κρήτη, Λαμία, Ναύπακτο, Ξάνθη, Σκόπελο, Χαλκίδα, Χαλκιδική. Τρεις σπουδαστές προέρχονται από την Κύπρο.
  • Όσον αφορά το βαθμό εισαγωγής τους, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (53%) είχαν βαθμολογία πρόσβασης μεταξύ 8 και 10, το 14% κυμάνθηκε μεταξύ 10 και 12, και μόνο το 11,5% είχαν βαθμολογία >12.
  • Οι σπουδαστές που πέτυχαν στο Τμήμα έχουν λίγες γνώσεις σχεδιασμού (γραμμικό ή ελεύθερο σχέδιο) και μόνο το 19% αυτών είχαν πολλές γνώσεις.

Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το 40% των νέων σπουδαστών έχουν ήδη μια οικογενειακή επιχείρηση που ασχολείται επαγγελματικά με το ξύλο και το έπιπλο! Αυτό φανερώνει ότι οι επιχειρηματίες των κλάδων ξύλου & επίπλου -που γνωρίζουν ήδη πολύ καλά το Τμήμα και τις δράσεις του τα τελευταία 12 χρόνια- εμπιστεύονται τα παιδιά τους να σπουδάσουν εκεί· για το μέλλον των ίδιων των επιχειρήσεών τους.
Αναζητώντας τις πηγές πληροφόρησης για το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, αναδείχθηκε ότι το 41% των σπουδαστών έμαθε γι’ αυτό από φίλους και γνωστούς, δηλαδή μέσω της διαφήμισης από στόμα σε στόμα! Ένα επίσης σημαντικό ποσοστό 31% χρησιμοποίησε ως εργαλείο πληροφόρησης το Internet. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα του Τμήματος υπάρχει αξιόλογο ενημερωτικό και επιστημονικό υλικό, αλλά και δράσεις των μελών του Τμήματος, και αυτό έχει ως συνέπεια να προβάλλεται το έργο και να αναγνωρίζεται από την κοινωνία.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).