Η αφίσα για το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης

21-06-2019

Tον Ελληνοαμερικάνο εικονογράφο Τζον Μαυρουδή εμπιστεύθηκαν φέτος οι άνθρωποι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τον σχεδιασμό της αφίσας του 60ου φεστιβάλ. Ο Τζον Μαυρουδής διακρίνεται για το ύφος του που συνδυάζει ποπ αισθητική με πολιτική αιχμή. Συνεργάζεται για τον σχεδιασμό εξωφύλλων σε εκδόσεις όπως ο ΤΙΜΕ και ο New Yorker και μάλιστα δύο από τα εξώφυλλά του έχουν ανακηρυχθεί Magazine Cover of the Year από την αμερικανική Society Of Magazine Editors. Ο Ελληνοαμερικάνος σχεδιαστής απέκτησε διεθνή φήμη χάρη στη δουλειά του για το περιοδικό ΤΙΜΕ, που απεικόνιζε τη Δρ. Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ, σχεδιασμένη από περίφημα αποφθέγματά της.

Αυτή την τεχνοτροπία που έκτοτε έχει επαναλάβει και σε άλλες ευκαιρίες, χρησιμοποίησε και για το πρότζεκτ του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. «Το πρόσωπο στην αφίσα είναι ο θεατής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Κουβαλάει μέσα του ταινίες, στιγμές, ανθρώπους, ιδέες από τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ» λέει ο ίδιος περιγράφοντας τη συγκεκριμένη δουλειά, και συνεχίζει. «Εδώ, στέκεται ένα λεπτό και μας χαρίζει μια πόζα, πριν προχωρήσει στο μέλλον της διοργάνωσης. Οι μορφές είναι αγγελικές, σύμβολα καλοσύνης. Μάς υπενθυμίζουν ότι όσο περισσότερο κατανοούμε το διαφορετικό στη ζωή, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε ότι ο άλλος δεν απέχει από εμάς. Μου αρέσει το γραμματόσημο ως πλαίσιο γιατί είναι ένα διεθνές σύμβολο επικοινωνίας. Αυτό ακριβώς κάνει και το Φεστιβάλ. Δίνει φωνή σε κινηματογραφιστές από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Το έχω χρησιμοποιήσει σε έργα μου, αλλά νιώθω ότι εδώ βρίσκει το ιδανικό του».

 

5 Responses

 • Χονδρός Σέντερ

  Όταν τα «powerful quotes» του πρωτότυπου κειμένου γίνονται «περίφημα αποφθέγματα».

  (Για την ιστορία: Η καθηγήτρια Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ είχε κατηγορήσει τον τότε υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, και τελικά νυν δικαστή του, Μπρετ Κάβανο ότι της είχε επιτεθεί σεξουαλικά πριν από 37 χρόνια, όταν και οι δύο ήταν μαθητές λυκείου. Αυτά τα «περίφημα αποφθέγματα», για άλλους «δυνατές δηλώσεις/φράσεις», ακούστηκαν στην κατάθεσή της στην Επιτροπή της Γερουσίας το φθινόπωρο του 2018.)

  Ας μου επιτραπεί και η ανακήρυξη ότι η ορθή γραφή της λέξης «ανακυρηχθεί» είναι «ανακηρυχθεί», όπως και η ρητορική ερώτηση, γιατί στο κείμενο που ακολουθεί τις εικόνες επαναλαμβάνονται πολλές πληροφορίες που μας έχουν δοθεί στην πρώτη παράγραφο.

  Επίσης πιστεύω ότι μοιράζομαι με πολλούς αναγνώστες την απορία για το πώς τελειώνει η τελευταία πρόταση του κειμένου «Περισσότερα για τη δουλειά του στο».

 • designmag

  Εχετε σε όλα δίκιο
  Η εκδοχή του κειμένου που δημοσιεύθηκε δεν ήταν η τελική/σωστή.

 • Νίκος Ασημακόπουλος

  Πισωγύρισμα για το φεστιβάλ που έδειξε τα τελευταία χρόνια να κάνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

  «Μου αρέσει το γραμματόσημο ως πλαίσιο γιατί είναι ένα διεθνές σύμβολο επικοινωνίας. Αυτό ακριβώς κάνει και το Φεστιβάλ. Δίνει φωνή σε κινηματογραφιστές από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Το έχω χρησιμοποιήσει σε έργα μου, αλλά νιώθω ότι εδώ βρίσκει το ιδανικό του»

  Ασχολίαστη η τεκμηρίωση…

 • Νικος Μπέης

  ☠@@!!✗><!☠@

 • Ευαγγελία Γουτιάνου

  κλαινε οι beetroot, μαζι τους κι εμεις!
  Πισωγυρισμα, συμφωνω με τον Νίκο Μπέη. Μα γιατι; Κριμα…Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 21-09-2020 [2]

Από την Red Creative τα 55α Δημήτρια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 04-09-2020 [0]

Η οπτική ταυτότητα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 17-07-2020 [19]

H νέα ταυτότητα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-05-2020 [6]

Εναλλακτική για μάσκες προσώπου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 15-04-2020 [1]

Μια γραμματοσειρά εμπνευσμένη από τις ημέρες του Koρωνοϊού

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 29-03-2020 [0]

Επετειακός λογότυπος για το τα 200 χρόνια από το 1821 και από την Αμερικανική Πρεσβεία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 20-03-2020 [0]

Σλοβένος γραφίστας εμπνέεται από τον COVID-19

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-02-2020 [0]

Η νέα ταυτότητα της Aegean

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-02-2020 [2]

Η Beetroot σχεδιάζει για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 22-11-2019 [1]

Εναλλακτικές κινηματογραφικές αφίσες από τον Γιώργο Προμπονάdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).