Μια συλλογή νομαδικών sketchbooks περνά από τη Θεσσαλονίκη

29-06-2016

Το «Two Pages», μια συλλογή νομαδικών sketchbooks, κάνει επιτέλους την πρώτη του στάση στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση “Two Pages: Nomadic Sketchbooks” που διοργανώνεται στα πλαίσια του 6oυ Παγκόσμιου Συνεδρίου Τυπογραφίας & Οπτικής Επικοινωνίας, παρουσιάζει την πορεία του project από το 2012 μέχρι σήμερα.

Εμπνευστής και συντονιστής της ιδέας είναι ο Κωνσταντίνος Τριχάς, ένας σχεδιαστής που ζούσε ανάμεσά μας μέχρι που τον δέχτηκε το Royal College of Art. Τότε άφησε την Αθήνα πίσω του και αφού εγκλιματίστηκε στο Λονδίνο, φάνηκε να αφήνει και τη γραφιστική. Τουλάχιστον όπως εως τότε την ήξερε. Τα τελευταία χρόνια το φάσμα των έργων του έχει διευρυνθεί κατά πολύ. Από τον σχεδιασμό σημαιών έως την οργάνωση συμμετοχικών δράσεων και τον σχεδιασμό και παραγωγή γλαστρών ιδανικών για τα κακτάκια σας!

Όσο διαφορετικά κι αν μοιάζουν αυτά τα projects μεταξύ τους, υπάρχει ένα στοιχείο που παραμένει σταθερό στον τρόπο που σχεδιάζει. Και αυτό και τον χαρακτηρίζει. Ο Τριχάς δίνει περισσότερο βάρος στην διαδικασία παρά στο αποτέλεσμα. Γι’ αυτόν δεν έχει τόση σημασία το τελικό προϊόν, αλλά το με ποιους τρόπους φτάνει σε αυτό μέσα από σειρές μικρών-μικρών αποφάσεων. Αυτή η λογική γίνεται ακόμα πιο έντονη, όταν αποφασίζει να απουσιάσει ακόμα και από τον ρόλο του σχεδιαστή, δημιουργώντας πλατφόρμες όπου η έμφαση δίνεται στη συμμετοχή του κοινού.

Το Two Pages, ήταν ακριβώς αυτό. Άδεια moleskins, όπου προσκάλεσε άλλους δημιουργούς να τους δώσουν ζωή. Για να βγει ένα ολοκληρωμένο προϊόν, έμενε να ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Η προσέγγιση αυτή θυμίζει λίγο Sol LeWitt και το κίνημα της conceptual art, όπου η μια απόφαση φέρνει την άλλη, πατώντας πάνω σε ένα σετ οδηγιών. Με αφετηρία λοιπόν μια πόλη και ένα συγκεκριμένο θέμα, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, εικονογράφοι και άλλοι δημιουργοί καλούνται να απαντήσουν εικαστικά, χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά μόνο δύο σελίδες. Η ιδέα παίρνει ιδιαίτερη τροπή όταν ο κάθε δημιουργός αναλαμβάνει το ρόλο του επιμελητή, επιλέγοντας τον επόμενο συμμετέχοντα. Μια δελεαστική δικαιολογία για να έρθει σε επαφή με ανθρώπους του χώρου που θαυμάζει, ή ακόμα καλύτερα ευκαιρία για να ανακαλύψει ποιοι άλλοι είναι δίπλα του. Στόχος του project είναι η καταγραφή, η διάδοση και ανταλλαγή ιδεών μέσα από ένα ασυνήθιστο ταξίδι από χέρι σε χέρι.

Το Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε το πρώτο sketchbook στο Λονδίνο, με σκοπό να φέρει κοντά την τοπική δημιουργική κοινότητα. Δεν έμεινε όμως σε αυτό, σύντομα άρχισε να κυκλοφορεί και άλλα σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο, από την Αθήνα έως τη Σεούλ και από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, ώσπου στη συλλογή άρχισαν να διακρίνονται τοπικά χαρακτηριστικά, μέσα από ένα αυθόρμητο, άμεσο και ανεπιτήδευτο ύφος. Η ίδια ιδέα μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 20 πόλεις στον κόσμο, έχοντας περάσει από τα χέρια 360 και πλέον δημιουργών. Ανάμεσά τους οι ήδη καθιερωμένοι Jean Jullien, Olimpia Zagnoli, Beetroot, Bendita Gloria, Ping Zhu και Ordinary People. Πρόσφατα το πρότζεκτ βρέθηκε στους προκριθέντες του Deutsche Bank Awards for Creative Enterprise.

Νατάσα Παπά

Χώρος: TABYA (Μελενίκου 14Γ, Θεσσαλονίκη)
Διάρκεια: 6 – 8 Ιουλίου 2016
Εγκαίνια: Τετάρτη 6 Ιουλίου, ώρα 20:00
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Andres Lozano Martin : Sketchbook #9 Europe

Andres Lozano Martin : Sketchbook #9 Europe

Betroot : Sketchbook #16 Thessaloniki

Betroot : Sketchbook #16 Thessaloniki

Dominik Streich : Sketchbook #2 London

Dominik Streich : Sketchbook #2 London

Josh Cochran : Sketchbook #10 New York

Josh Cochran : Sketchbook #10 New York

Oona Brown : Sketchbook #7 London RCA

Oona Brown : Sketchbook #7 London RCA

Stefanos Andreadis : Sketchbook #5 Athens

Stefanos Andreadis : Sketchbook #5 Athens

Kaye Blegvad : Sketchbook #10 New York

Kaye Blegvad : Sketchbook #10 New York

One Response

  • EB

    “Ο Τριχάς” και “ο Τριχάς”.. τόσο δύσκολο είναι να γραφτεί ένα φιλικό, σύντομο press release αντί ενός βαρετού και πομπώδους κειμένου που περισσότερο θυμίζει προλογικό σημείωμα αναδρομικού καλλιτεχνικού καταλόγου σε εμμηνόπαυση;; Η γραφούσα προσπαθεί σώνει και ντε να μας πείσει για το καλλιτεχνικό εκτόπισμα του “Two Pages”, αυτοπεριοριζόμενη σε πάγιες διατυπώσεις και σε απεγνωσμένη αναζήτηση μορφοπλαστικών εκφραστικών μέσων για να αναδείξει την όποια ατομική ιδιαιτερότητα και αλήθεια του συναδέλφου. Σεούλ και Βερολίνο, Ν.Υ. και τελευταίος και καταιδρωμένος σταθμός το ICTVC καταπώς διαβάζουμε – εντάξει θα ζήσουμε και με αυτό. Έλεος επιτέλους με όλες αυτές τις επικοινωνιακές πομφόλυγες.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10-07-2020 [0]

Ο ρόλος του design μπροστά στην κατάσταση του Covid-19 σε διαδικτυακό συνέδριο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 07-07-2020 [1]

Διαδικτυακό το φετινό Athens Digital Arts Festival

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01-07-2020 [1]

Αναζητώντας την ομορφιά ξορκίζοντας το ζόφο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23-06-2020 [0]

When Law goes pop(!)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 22-06-2020 [0]

Υπάρχει ένα shibui και για εσάς

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02-06-2020 [0]

Με διαδικτυακή “τελετή” η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ΕΒΓΕ 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 20-02-2020 [0]

Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus 6

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 04-02-2020 [0]

Έβδομη χρονιά για τα σεμινάρια και εργαστήρια μεταξοτυπίας P.I.Y.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 18-12-2019 [0]

Αφαιρετική Φόρμα. Τέχνη και Design στην Ελλάδα του 1950 και 1960

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10-12-2019 [0]

Design Forum – 10′ Design Talk στον ΑΚΤΟdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).