Δείτε πρώτοι, το νέο λογότυπο του Πανεπιστημίου Πατρών

21-09-2012

Ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, το τρίτο Πανεπιστήμιο της χώρας από άποψη φοιτητικού δυναμικού, διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, αριθμού Τμημάτων και απονεμομένων τίτλων σπουδών, υποδέχεται το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, με το νέο λογότυπό του.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, περί ου ο λόγος, διατηρεί το σύμβολο-έμβλημα του Ιδρύματος, τον Άγιο Ανδρέα, αλλά (όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου) με τρόπο “νεωτερικό”. «Η νεωτερικότητα συνίσταται στο ζωγραφικό επανασχεδιασμό του, με σεβασμό όμως στην ιστορική του αξία, για να αποδώσει τον μοναδικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Οι γραμμές του φόντου διασταυρώνονται για να εκφράσουν τη συνάντηση της ιστορίας του Ιδρύματος με το μέλλον και τις προοπτικές του σε ένα παρόν με συνέχεια και εξωστρέφεια. Ο νέος λογότυπος του Πανεπιστημίου συμπυκνώνει την ιστορικότητα και τις διαχρονικές αξίες του Ιδρύματος, τονίζοντας την αναγνωρισιμότητα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Ζητάμε συγνώμη για την ποιότητα της εικόνας, όμως, είναι αυτή που μας έστειλαν από το Πανεπιστήμιο. Εν τω μεταξύ, περιμένουμε επικοινωνία και από τον σχεδιαστή του νέου λογοτύπου, οπότε… μείνετε συντονισμένοι για νεότερα.

Αριστερά ο παλαιός λογότυπος και δεξιά ο νέος

 

 

18 Responses

 • kosmas

  Κάποιος μας κάνει πλάκα? “Οι γραμμές του φόντου διασταυρώνονται για να εκφράσουν τη συνάντηση της ιστορίας του Ιδρύματος με το μέλλον και τις προοπτικές του σε ένα παρόν με συνέχεια και εξωστρέφεια. ”
  εγώ το λέω απλά προσχέδιο.
  θέλω να δώ εφαρμογές στο μέλλον!

 • Dimitris

  Για καποιο λογο μου μου ηρθε αυτη η εικονα στο μυαλο

  http://static.neatorama.com/images/2012-06/restoration-fresco-gone-wrong.jpg

 • Angeliki

  Ντροπη!!!!!!!!!!5 λεπτά δουλειά….

 • benson

  Χα χα χα! Υπέροχο!!

 • Giannis

  Χαχαχα καλα δεν υπάρχει! Ίσως ένα από τα χειρότερα “λογότυπα” ever!! Εντελώς προσχέδιο!

 • Δημήτρης Κανελλόπουλος

  Ο Άγιος Ανδρέας θα τους χαστούκιζε με αυτό. Ίσως ο υπευθυνος της επιλογής να κάνει δυό τρείς μετάνοιες πριν περάσει απο την πύλη της κόλασης…

 • Τζανέτος Πετροπουλέας

  Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για το «νέο λογότυπο» του Πανεπιστημίου Πατρών…
  Δείτε μία σοβαρή δουλειά από την Πορτογαλία…

  Σημείωση: Σίγουρα η ευθύνη για την επιλογή του «νέου λογοτύπου» του Πανεπιστημίου Πατρών, ανήκει στους υπεύθυνους του φορέα που το επέλεξε…
  Η ευθύνη όμως και του σχεδιαστή που πρότεινε αυτή την ανοησία δεν παραγράφεται
  Δικαιολογίες του τύπου «αυτό ήθελε ο πελάτης, θα έχανα την δουλειά κλπ, δεν απαλλάσουν τον δημιουργό από τις ευθύνες του…
  Αντιλήψεις ότι αυτά τα σχέδια γίνονται από παιδιά και ανίψια, δίνουν άλλοθι σε επαγγελματίες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της μελέτης που αναλαμβάνουν…
  Αυτά

  http://www.behance.net/gallery/Universidade-de-Coimbra-Alta-e-Sofia-World-Heritage/5051741

 • giorgos

  εντάξει νομίζω δεν χρειάζονται σχόλια πλέον.. οι άνθρωποι κοροϊδεύουν…
  @Τζανέτος Πετροπουλέας και να μην ξεχνάμε ότι και η Πορτογαλία είναι χώρα που έχει χτυπηθεί από την κρίση όπως εμείς… Το λέω αυτό επειδή πολλές φορές ακούω ότι και καλά φταίει η κρίση που τα αποτελέσματά μας είναι αυτά που είναι..

 • Κ. Κωνσταντόπουλος

  Δείτε και τον λογότυπο του Αθήνησι…. Άλλο αστείο από εκεί, απόσπασμα Αθηνάς, αλλά του Πατρών αμίμητο !!!

  Ενώ το Πολυτεχνείο στο ύψος του. Είχε βλέπετε τον Γκίκα καθηγητή στην Αρχιτεκτονική και εκεί δεν τους πέρασε από το μυαλό να κάνουν αλλαγές, έτσι ώστε οι ” γραμμές του φόντου (να) διασταυρώνονται για να εκφράσουν τη συνάντηση της ιστορίας του Ιδρύματος με το μέλλον και τις προοπτικές του σε ένα παρόν με συνέχεια και εξωστρέφεια”, ούτε να ” συμπυκνώσουν την ιστορικότητα και τις διαχρονικές αξίες του Ιδρύματος, τονίζοντας την αναγνωρισιμότητα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό” . Μιλάμε για ανέκδοτο, πλην όμως τη στιγμή που όλοι στα Πανεπιστήμια κλαίγονται ότι δεν υπάρχουν λεφτά…. Εκτός από γενναιόδωρος, κανείς με λογική και λίγη αισθητική παιδεία δεν υπάρχει εκεί?

 • gege

  200 xronia piso… well-done!!! poso kostise? 😉

 • Χρήστος Πλασσαράς

  Η ελληνική απάντηση στο φρεσκάρισμα των λογοτύπων ebay, microsoft και USA TODAY…

 • PaKa

  Το φουκαρά τον Άγιο Ανδρέα. Το μαρτύριο του ‘λογοτύπου’ είναι πολύ χειρότερο από του σταυρού…

 • Αστυνόμος Μπαλούρδος

  Με γεια σας και να τη χαίρεστε τη “νεωτερικότητα” σας.
  Λογότυπο πάντως μην το ξαναπείτε. Αρκετές οι προσβολές.

 • Vector Hugo

  Εκπληκτικό

 • Spiros

  Αυτό και μόνο είναι λόγος για να μην διαλέξεις να πας στο εν λόγω πανεπιστήμιο (ο θεός να το κάνει) και να ανοίξουν τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Και αν αυτός ο άνθρωπός πληρώθηκε είναι λόγος για έρευνα για οικονομικό έγκλημα. Ούτε το kerning στο Πατρών δεν την πάλεψε να φτιάξει, αν υποθέσουμε ότι αυτός είχε κάνει τα “άλλα” προσχέδια και είναι καλός γραφίστας αλλά του φορτώσανε το σχέδιο της γυναίκας του πρύτανη που έχει “καλλιτεχνική” φλέβα. Μάλλον σε κάποιο Word έγινε.

 • Ευάγγελος Κασσαβέτης

  @ designmag

  Δεν ανταποκρίθηκε ακόμη ο σχεδιαστής; Προς ενημέρωσή σας,
  έχουν ήδη αναρτήσει αρχεία pdf με το λογότυπο στη σχετική σελίδα
  όπου, με ιδιαίτερη έμφαση, επισημαίνεται στους χρήστες ότι:

  “…Οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του λογοτύπου (οριζόντια, κάθετη, έγχρωμη, ασπρόμαυρη, τύπος εγγράφων, γραμματοσειρά, κλπ.) θα σας δοθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέσω του Εγχειριδίου Χρήσης το οποίο είναι στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής του. […] Μέχρι να σας δοθούν σαφείς οδηγίες, σας παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τα έντυπα που έχετε και τα παλιά λογότυπα, προκειμένου να αποφύγουμε την ανομοιογένεια και την “λανθασμένη” χρήση. Το Πανεπιστήμιο οφείλει να έχει μια ενιαία εικόνα και αυτό θα διασφαλιστεί μόνο μέσω του Εγχειριδίου Χρήσης…”

  Αξίζει τον κόπο να ανεβάσετε μια μεγαλύτερη εικόνα του λογότυπου
  ώστε να θαυμάσουμε όλοι την επεξεργασία του αγίου. Τα σπάει!

 • Μπάμπης Τουγλής

  Άγιε Ανδρέα, βάλε ένα χεράκι… ; )

 • Giannis

  Σαν καθηγητής γραφικών τεχνών, θα το δεχόμουνα ΜΟΝΟ σαν μέρος της διαδικασίας εύρεσης ιδεών και πρώτων πειραμάτων. Ίσως μόνο το τυπογραφικό μέρος κάτω να ήταν αρκετό, παρά να δυνοδεύται με ένα προσχέδιο που μου θυμίζει τις παλιές επόχες, όταν βάζαμε ένα κέρμα κάτω από το χαρτί, και περνούσαμε τις ανάγλυγες χαραγές με το μολύβι από πάνω. Δεν θα πω περισσότερα, μόνο κάτι που λέω στους μαθητές μου. “Θέλει δουλεία, έλα στο γραφείο να σηζητήσουμε”.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 21-09-2020 [2]

Από την Red Creative τα 55α Δημήτρια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 04-09-2020 [1]

Η οπτική ταυτότητα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 17-07-2020 [19]

H νέα ταυτότητα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-05-2020 [6]

Εναλλακτική για μάσκες προσώπου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 15-04-2020 [1]

Μια γραμματοσειρά εμπνευσμένη από τις ημέρες του Koρωνοϊού

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 29-03-2020 [0]

Επετειακός λογότυπος για το τα 200 χρόνια από το 1821 και από την Αμερικανική Πρεσβεία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 20-03-2020 [0]

Σλοβένος γραφίστας εμπνέεται από τον COVID-19

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-02-2020 [0]

Η νέα ταυτότητα της Aegean

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-02-2020 [2]

Η Beetroot σχεδιάζει για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 22-11-2019 [1]

Εναλλακτικές κινηματογραφικές αφίσες από τον Γιώργο Προμπονάdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).