Θορυβημένη η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου από τις αντιδράσεις

28-03-2014

Τη βαθύτατη ενόχλησή της για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη διαδικασία αντικατάστασης του λογοτύπου του Εθνικού Θεάτρου, εξέφρασε με επίσημο τρόπο η διοίκηση του οργανισμού, με ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τις επικρίσεις που δέχεται, ως κακόπιστες και συντεχνιακές.
Από την ίδια ανακοίνωση, πληροφορούμαστε ότι πέριξ του Εθνικού Θεάτρου έχουν τοιχοκολληθεί και σχετικές αφίσες, οι οποίες στρέφονται και κατά “καταξιωμένων ανθρώπων στο χώρο του θεάτρου”

Η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου δέχεται κακόπιστες και συντεχνιακές επικρίσεις, από ένα μέρος της «γραφιστικής κοινότητας», για τη διενέργεια ενός καθόλα νόμιμου ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού για το νέο λογότυπο του Εθνικού Θεάτρου.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας δηλώνουμε τα ακόλουθα :
• Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου να αποφασίζει την αλλαγή του λογότυπού του, όταν κρίνει ότι ήρθε ο κατάλληλος χρόνος για αυτό.
• Ειδικά, όταν η απόφαση αυτή πραγματοποιείται με έναν ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, με πλήρη διαφάνεια και χωρίς πολυτέλειες και υπερβολές, που θα μπορούσαν να υποκρύπτουν συμφέροντα και ιδιοτέλειες.
• Η απόφασή μας για αλλαγή του λογοτύπου συνοδεύτηκε από ανάρτηση της προκήρυξης του διαγωνισμού στο διαδίκτυο. Ο διαγωνισμός αυτός απευθύνεται προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Διαδικασία, τουλάχιστον, πιο δίκαιη και πιο διαφανής από την απευθείας ανάθεση του ίδιου έργου.
• Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας απολύτως λόγος τέτοιας δριμείας και κακόπιστης κριτικής στη διενέργεια μιας ανοιχτής και νόμιμης διαδικασίας. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι διαθέτουν εκ προοιμίου τα παράσημα του μοντερνισμού και του προοδευτισμού.
• Ελπίζουμε ότι η «γραφιστική κοινότητα» ή μέρος αυτής, όσο μικρό και αν είναι, δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη στη σχεδίαση και τοιχοκόλληση αφισών δήθεν παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου. Αφίσες κακόγουστες, βαρύτατα συκοφαντικές, που στρέφονται και κατά καταξιωμένων ανθρώπων στο χώρο του θεάτρου.
• Τέτοιες πράξεις – χαμηλής ποιότητας και ήθους – αποτελούν έμπρακτη και ευθεία προσβολή της έννοιας, της ουσίας και του πνευματικού και κοινωνικού σκοπού του θεάτρου.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι κ.κ. Γιώργος Μανιώτης (αντιπρόεδρος του ΔΣ) και Σωτήρης Χατζάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7 Responses

 • Niklas

  Ας στείλει κάποιος ένα mail σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους εξηγήσει ότι καλό θα ήταν να αναφέρουν τους αισθητικούς, επικοινωνιακούς λόγους για τους οποίους θέλουν να αλλάξουν το λογότυπο. Να τους δημοσιεύσουν και τα τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι πια. Σοβαρά τώρα.

 • Νίκος

  Η απαξίωση του ΔΗΘΕΝ διοικητικού φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται σε εμάς τους γραφίστες. Αφού λοιπόν μας θεωρεί «γραφιστική κοινότητα» σε εισαγωγικά και όχι οι υπεύθυνους για την επικοινωνιακή θέση του λογότυπου που θα εκπροσωπεί το Εθνικό, θα τους απευθύνουμε ολόκληρο τον τίτλο. ΔΗΘΕΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ…
  Και θα συνεχίσουμε να φερόμαστε σαν πεντάχρονα αφού σε τέτοια νομίζει ότι απευθύνεται το ΔΗΘΕΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ…
  Χαιρετίσματα

 • Κostis

  Από το να απειλούμε και να ειρωνευόμαστε ο καθένας ξεχωριστά, μήπως θα έπρεπε να είχε οργανωθεί μια υπεύθυνη ομάδα 4-5 ατόμων να ζητήσουν μια συνάντηση από το Εθνικό; Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν προσωπικά σχόλια στο διαδίκτυο & αφίσες κ το αποτέλεσμα είναι αντίθετο από αυτό που θέλουμε όλοι. Πρέπει μια φορά να δούμε και τις δικές μας ευθύνες. Υπήρξε κάποια στιγμή μια οργανωμένη θέση απέναντι σε αυτό ή σε άλλα προβλήματα (βλ. διαγωνισμούς); Θα ήθελα για παράδειγμα να ξέρω τι έχει κάνει για το συγκεκριμένο θέμα η ΕΓΕ και η ΕΔΕΕ. Έστω μια επιστολή διαμαρτυρίας.

 • benson

  Καλά παιδιά χαλαρώστε.
  Σιγά μην ανάψουμε και κεράκια έξω από το εθνικό.

  Η ελλάδα αυτή είναι. Δεν θα αλλάξει ποτέ. Ας ελπίσουμε μόνο πως η επόμενη διοίκηση (η οποία αλλάζει και αυτή σα σώβρακο) θα επαναφέρει το λογότυπο τιμόντας την σωστή επιλογή της προηγούμενης. Χρέος όλης της αξιοπρεπούς κοινότητας είναι απλά και συμβολικά να μη συμμετέχει στον διαγωνισμό. Τίποτε άλλο.

  Όσο για τον κύριο Χατζάκη, απλά νομίζει πως βρέχει..

 • hedges

  Πες τα, Yιέ του Μπεν!

 • MarkG

  ε ναι, σιγα μην κουνηθουμε απο τον καναπε μας. η ελπιδα πεθαινει τελευταια εξαλλου. παλι με χρονια με καιρους, παλι δικα μας ειναι. στην στερια δεν ζει το ψαρι, κτλ κτλ…

 • Δημήτρης

  Προσωπικά δεν σκοπεύω να χάσω ενέργεια και χρόνο για κάποιον κύριο που το ίδιο του το σινάφι τον θεωρεί παρωχημένο και κακόγουστο…

  Kοιτάμε μπροστά και δεν ασχολούμαστε.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).