Διαγωνισμός Young Balkan Designers για βιομηχανικούς σχεδιαστές

02-01-2019

Το Young Balkan Designers (YBD) είναι μια περιφερειακή πλατφόρμα ταλέντων που ιδρύθηκε το 2011 με στόχο να εντοπίσει, να προωθήσει και να αναπτύξει το δυναμικό της Βαλκανικής περιοχής στον τομέα της σχεδίασης προϊόντων. Η πρωτοβουλία στοχεύει επίσης στην ενοποίηση της τοπικής σκηνής του ντιζάιν, στην προώθησή της στη διεθνή αγορά, στην ενίσχυση του δυναμικού της με την παροχή πρόσθετης εκπαίδευσης, ενώ συγχρόνως συμβάλλει στην αποκατάσταση της πολυπολιτισμικής συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο διαγωνισμός “Young Balkan Designers” αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος προσκαλούνται οι νέοι σχεδιαστές να εξοικειωθούν με τις βασικές έννοιες της κυκλικής οικονομίας και να διερευνήσουν τις δυνατότητες καινοτόμου σχεδιαστικής προσέγγισης, η οποία να ενισχύει την κυκλικότητα ενός προϊόντος, των υλικών και των υπηρεσιών. Τα έργα των επιλεγέντων (30 έως 40 έργα) κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας επιλογής θα αποτελέσουν μέρος μιας έκθεσης ταλέντων που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Mikser 2019, ενώ τα καλύτερα έργα (10 έως 15) που θα επιλεγούν στο Φεστιβάλ Mikser θα συνεχίσουν με μια περιήγηση σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ σχεδιασμού.
To σημαντικότερο ίσως είναι ότι στη δεύτερη φάση του YBD 2019 υπάρχει συνεργασία με κορυφαίους τοπικούς κατασκευαστές επίπλων και προϊόντων, προσανατολισμένη στην πραγματική παραγωγή προϊόντων. Εκπρόσωποι συγκεκριμένων εταιρειών θα επιλέξουν (3 έως 5) σχεδιαστές μεταξύ των τελικών νικητών του διαγωνισμού YBD19, ώστε να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων προϊόντων (σχετικών πάντα με την κυκλική οικονομία) τα πρωτότυπα των οποίων θα εκτεθούν στο Salone Satellite στο πλαίσιο της International Furniture Fair στο Μιλάνο το 2020. Με βάση τα αποτελέσματα της παρουσίασης του δυνητικού προϊόντος σε μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συνεργαζόμενες εταιρείες θα καθορίσουν σε συμφωνία εννοείται πάντα με τους σχεδιαστές τη μελλοντική ανάπτυξη των προϊόντων αυτών σε κανονικές γραμμές παραγωγής.

Το θέμα του διαγωνισμού για το 2019 έχει τίτλο “Circular Design” (κυκλικό ντιζάιν) και απαιτεί σχεδιαστικά έργα – προϊόντα, ιδέες, υπηρεσίες και προτάσεις οι οποίες θα φέρουν τα Βαλκάνια στην πρωτοπορία μιας πολύ αναγκαίας αλλαγής στο σχεδιασμό, την παραγωγή και την κατανάλωση. Οι συμμετέχοντες προσκαλούνται να σκεφτούν την κυκλικότητα της παραγωγικής διαδικασίας και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών προϊόντων και υπηρεσιών, την εφαρμογή τοπικών δεξιοτήτων και πόρων, τη συμμετοχή του άμεσου περιβάλλοντός στη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων και στην παραγωγή, με τρόπο που να δημιουργεί θετικό αντίκτυπο, τόσο στην τοπική κοινότητα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η σημερινή γραμμική οικονομία “πάρε, κατασκεύασε, πέτα” βασίζεται σε μεγάλες ποσότητες φθηνών, εύκολα προσβάσιμων υλικών και ενέργειας και είναι ένα μοντέλο που είναι σπάταλο και ρυπογόνο. Μια κυκλική οικονομία είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, αλλά για να φθάσουμε ως εκεί, πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε διαφορετικά. Στον πυρήνα της, μια κυκλική οικονομία έχει το σκεπτικό ότι τα προϊόντα δεν έχουν πλέον μια γραμμική πορεία ζωής με αρχή, μέση και τέλος, αλλά είναι αποκαταστατικά και αναγεννητικά, συμβάλλουν σε λιγότερα απόβλητα και μπορούν να προσδώσουν αξία στο οικοσύστημά τους. Όταν τα υλικά σταματούν να χρησιμοποιούνται, επιστρέφουν σε ένα χρήσιμο κύκλο, εξ ου και η κυκλική οικονομία.

Το ντιζάιν καθορίζει τους τύπους των χρησιμοποιούμενων πόρων και τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζονται στη διαδικασία παραγωγής και τη χρήση, τον χρόνο και τις δυνατότητες ανακύκλωσης, την αποτελεσματικότητα της χρήσης των πόρων, την επαναχρησιμοποίηση, τον πιθανό κύκλο ζωής του προϊόντος, τη δυνατότητα επισκευής και επιστροφής του προϊόντος ή υπηρεσίας στην αγορά. Οι σχεδιαστές διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή υλικών που είναι κατάλληλα για την κυκλική οικονομία (δεν είναι όλα κατάλληλα για χρήση σε κυκλικά προϊόντα, επειδή περιέχουν χημικές ουσίες που ενδέχεται να είναι ρυπογόνες ή επικίνδυνες για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον).

Mε όλα τα παραπάνω υπόψη, νέοι (γεννημένοι από το 1985 και μετά) βιομηχανικοί σχεδιαστές από τις βαλκανικές χώρες (και βεβαίως και την Ελλάδα) καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για έπιπλα, φωτιστικά, καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, ρουχισμό, αστικές υπηρεσίες κ.λπ. έως τις 20 Φεβρουαρίου 2019.
Όλες τις σχετικές πληροφορίες θα τις βρείτε εδώ

 Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 28-09-2020 [0]

Εκ νέου πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εικαστική αποτύπωση του λογότυπου τουριστικής προβολής της Σίφνου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 23-09-2020 [0]

Οι διακριθέντες των ΕΒΓΕ 2020 στα ADC*Europe Awards

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 10-09-2020 [0]

Σπάστε τα Τείχη το θέμα του 5ου Διεθνoύς Διαγωνισμού Αφίσας από το Graphic Stories Cyprus


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 21-07-2020 [0]

Έως €15.000 για τους νικητές του διαγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστημικού Προγράμματος

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 01-06-2020 [4]

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας προσφέρει €1.000 για το νέο του λογότυπο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 29-05-2020 [0]

Ένα μυστήριο στον ανοικτό διαγωνισμό για το λογότυπό της Σίφνου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 03-05-2020 [1]

Διαγωνισμός για την τουριστική ταυτότητα της Κύπρου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 29-04-2020 [2]

Νέους λογότυπους αναζητά η ΕΡΤ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 17-04-2020 [0]

Πρόσκληση δημιουργίας από το περιοδικό gr design

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 18-02-2020 [2]

Διαγωνισμός λογοτύπου για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλώνdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).